Thursday, November 14, 2013

Postul Craciunului - Datini, Traditii si Superstitii


 Postul Craciunului incepe pe data de 15 Noiembrie si dureaza 40 de zile

De această perioadă de dinaintea sărbătorii Naşterii Domnului se leagă mai multe traditii si superstiţii.

Una dintre ele spune că în ziua de dinaintea începerii postului, de Lăsatul Secului toate resturile de la masă se strâng într-o faţă de masă, care este scuturată a doua zi spre răsărit, în timp ce se rosteşte incantaţia "Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite". Superstiţiile spun că cine va respecta acest ritual nu va avea culturile stricate de păsări în anul ce vine.

Pentru fetele nemaritate Postul Crăciunului este prilej de magie ... Acestea  trebuie să adune câte o surcică în fiecare zi a postului, iar în Ajunul Crăciunului  vor fierbe crupe fără sare, pe care apoi le vor pune pe masă pentru ca, seara, venind umbra ursitorului lor, să aibă ce manca.

O altă superstiţie spune că, după Lăsatul Secului oalele în casă se aşează cu gura în jos, pentru a alunga paguba sau boala.

Vremea din postul Crăciunului este, spun bătrânii, un indiciu pentru cum va fi vremea în primăvara următoare. Dacă vremea nu este prea aspră, se spune că primăvara va aduce multe ploi.

      În unele zone, există obiceiul "bătutul pernelor": fetele nemăritate încearcă astfel să-şi îmblânzească soarta şi să-şi găsească peţitori. Este o vreme şi a prezicerilor: dacă pieptul găinii fripte pentru masă este gras, iarna va fi grea, viscolită şi geroasă, iar dacă este lipsit de grăsime, vine iarnă blândă şi o vară rodnică.

      De Sfântul Matei, în 16 noiembrie, fetele din zona Haţegului merg la fântâna din mijlocul satului şi, la cântatul cocoşului, aprind o lumânare şi o pun pe margine. Se spune că, pentru care merită, lumina ce se reflectă în apă se va transforma şi îi va arăta fetei chipul viitorului soţ. Tot acum, femeile lucrează până la amiază pentru a avea spor în casă anul viitor.

     Unul dintre obiceiurile din perioada postului este şi astăzi spălarea veselei cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai aibă nicio urmă de carne sau derivate ale acestor produse.

      În Bucovina, se spune că dacă visezi grâu verde în postul Crăciunului e semn bun că anul care vine are să fie mănos în toate.

---------------

Idei de impodobit bradul de Craciun ( Galerie Foto )

Idei de impodobit bradul de Craciun / Ornamentele de pentru bradul de Craciun


Orice familie doreste sa aiba un brad impodobit, iar fiecare are propriile idei despre cum ar arata bradul perfect. Unii prefera un brad modern, toate culorile ornamentelor si luminilor potrivindu-se. Altii prefera un amestec de ornamente si culori, dar care aduc la viata spiritul Craciunului. citeste mai departe -> Idei de impodobit bradul de Craciun

 

Despre Postul Craciunului


      Conform tradiției stabilite cu timpul în Biserica, Postului Crăciunului este un post al bucuriei in care omul se curata sufleteste si se apropie mai mult de familie si biserica. De aceea, pe lângă abținerea de la mâncare, placeri trupesti si altele, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiționale.
    Postul Crăciunului este deosebit de important în religia ortodoxă, deoarece ne pregătește, pe noi creștinii, pentru primirea cum se cuvine a Mântuitorului Iisus. De asemenea, postul este de folos atât pentru suflet cât și pentru trup, fiindcă întărește trupul, pe de o parte, iar pe de altă parte, ușurează și curăță sufletul. Cu alte cuvinte: "Păstrează sănătatea trupului și dă aripi sufletului"! citeste mai departe  -> Despre Postul Craciunului
 
 
 

Postul Craciunului - Zilele cu dezlegare la peste


Postul Craciunului 2013 - Zilele cu dezlegare la peste

joi - 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului;

sâmbătă - 23 noiembrie;

duminică - 24 noiembrie;

luni - 25 noiembrie când îi sărbătorim pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina și pe Sfântul Mare Mucenic Mercurie;

sâmbătă - 30 noiembrie când îl sărbătorim pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;

duminică - 1 decembrie; citeste mai departe -> Postul Craciunului - Zilele cu dezlegare la peste

 Recomandari :


No comments: