Thursday, November 14, 2013

Despre Postul CraciunuluiPostul Craciunului

      Conform tradiției stabilite cu timpul în Biserica, Postului Crăciunului este un post al bucuriei in care omul se curata sufleteste si se apropie mai mult de familie si biserica. De aceea, pe lângă abținerea de la mâncare, placeri trupesti si altele, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiționale.

    Postul Crăciunului este deosebit de important în religia ortodoxă, deoarece ne pregătește, pe noi creștinii, pentru primirea cum se cuvine a Mântuitorului Iisus. De asemenea, postul este de folos atât pentru suflet cât și pentru trup, fiindcă întărește trupul, pe de o parte, iar pe de altă parte, ușurează și curăță sufletul. Cu alte cuvinte: "Păstrează sănătatea trupului și dă aripi sufletului"!

Primele menţiuni despre respectarea acestei perioade de înfrânare alimentară şi trupească provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi de la episcopul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări despre acest post, numit „postul din luna a zecea". Postul Crăciunului este închinat în primul rând sărbătorii Naşterii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

-----

Postul Craciunului - Zilele cu dezlegare la peste


Postul Craciunului 2013 - Zilele cu dezlegare la peste

joi - 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului;

sâmbătă - 23 noiembrie;

duminică - 24 noiembrie;

luni - 25 noiembrie când îi sărbătorim pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina și pe Sfântul Mare Mucenic Mercurie;

sâmbătă - 30 noiembrie când îl sărbătorim pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;

duminică - 1 decembrie; citeste mai departe -> Postul Craciunului - Zilele cu dezlegare la peste

 

 

Postul Craciunului - Datini, Traditii si Superstitii


  Postul Craciunului incepe pe data de 15 Noiembrie si dureaza 40 de zile De această perioadă de dinaintea sărbătorii Naşterii Domnului se leagă mai multe traditii si superstiţii.

Una dintre ele spune că în ziua de dinaintea începerii postului, de Lăsatul Secului toate resturile de la masă se strâng într-o faţă de masă, care este scuturată a doua zi spre răsărit, în timp ce se rosteşte incantaţia "Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite". Superstiţiile spun că cine va respecta acest ritual nu va avea culturile stricate de păsări în anul ce vine.   citeste mai departe - > Postul Craciunului - Datini, Traditii si Superstitii

No comments: