Thursday, December 3, 2015

Despre Sfantului Nicolae

Datini si Traditii de Sfantul Nicolae | Minunile Sfantului Nicolae



Sfantul Nicolae, cunoscut de noi toti ca Mos Nicolae, a fost un copil orfan, care mai tarziu, propavaduind crestinismul si numele lui Iisus Hristos, a fost numit arhiereu al episcopiei din Myra. El si-a daruit intreaga avere saracilor, si pe tot parcursul vietii sale a ajutat copiii si pe ei nevoiasi. De aici au pornit o serie de legende, care l-au facut pe Mos Nicolae sa fie batranul bun si iubitor, ce intra in noaptea de 6 decembrie in case si lasa cadouri in ghetute sau in ciorapei.

Citeste mai multe informatii Despre viata Sf. Nicolae
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Mos Nicolae, este povestea celor trei fete sarace, care neavand zestre, nu puteau sa se casatoreasca si urmau sa fie vandute de catre tatal lor unor barbati instariti. Se spune ca Sfantul Nicolae, aflandu-le durerea, le-a aruncat pe geam intr-o noapte, cate un saculet de bani pentru fiecare. Saculetii au cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghetute. De aici este obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghetute.


Desi incet, incet, Mos Nicolae a fost transformat de catre americani si europenii de vest intr-un alt batranel care ofera cadouri, si anume Mos Craciun, Sfantul Nicolae isi are locul lui, cel putin in traditia romaneasca. Astfel copiii isi pregatesc ghetutele in noaptea de 5 spre 6 decembrie, iar cei care au fost cuminti primesc de la mosu` dulciuri, iar cei neascultatori primesc cate o nuielusa. Mosul stie despre fiecare cum s-a purtat in timpul anului, deoarece el are o carte magica, in care a notat pentru fiecare copil in parte, faptele bune, si pe cele ma putin bune.

Despre Sfantul Nicolae se mai spune in popor ca sta la stanga Tatalui, si ca are menirea de a pazi Soarele ca sa nu fuga.


Idei de cadouri pentru Craciun | Mos Craciun si Sf. Nicolae

No comments: