Saturday, December 2, 2017

Plan de Vacanta La Balea in Fagaras

Exista un loc in munti unde iarna dureaza sase luni pe an, iar zapada se topeste abia in luna mai. La Balea, in Fagaras, gasesti cele mai durabile piste de schi si constructii de gheata, unice in tara.



De ceva vreme, iernile nu mai sunt ceea ce erau pe vremea bunicii. Celebra iarna de tip rusesc, cu geruri naprasnice si zapada pana la stresini, a devenit un fel de primavara timpurie. Exista totusi locuri in Romania unde iarna se manifesta in toata splendoarea ei, cu troiene, chiciura si ingheturi. Numai ca toate aceste locuri sunt in munti, undeva la peste 2.000 m altitudine, si sunt, in general, greu accesibile. Cu certitudine, cel mai cunoscut dintre ele este Balea Lac, poate si datorita anunturilor meteo, care il mentioneaza adesea. Vara se poate ajunge aici urcand pe drumul Transfagarasan. Iarna insa povestea e alta. Acest drum este inchis si singura posibilitate de acces este dinspre Podisul Transilvaniei: de la Brasov-Sibiu, prin Cartisoara, pana la Balea Cascada.

La hotelul de gheata

Iata-ne si sus, la 2.034 m (altitudinea Lacului Balea), acum o imensa suprafata inghetata, acoperita cu zapada. Pe marginea lacului, noua cabana Balea, construita pe locul celei vechi, care a ars si care adapostea turisti inca din 1905. La o oarecare distanta, spre zona tunelului, se afla vila Paltinu (fosta cabana a lui Ceausescu), de pe vremea cand vanatorile potentatilor activisti aveau loc in Fagaras si nu la Balc. Intre ele, de-acum celebrul hotel de gheata atrage turistii ca un magnet. Chiar daca nu iti rezervi o camera pentru 70 lei, poti face macar o vizita scurta, contra unei taxe de 6 lei. Intri pe un culoar stramt, de-alungul caruia sunt insirate camerele. La capatul lui, troneaza barul de gheata, pe care l-ar invidia si eschimosii. Barmanul are chiar "fite" de club, cu sticle jonglate in aer si tot tacamul. Bauturile sunt si ele in spiritul locului, adica reci, orice produs cald fiind cu desavarsire interzis, inclusiv cuvantul caldura, sinonim cu falimentul. Desi inauntru sunt constant - 9oC, cei care au curajul sa doarma aici spun ca nu este chiar asa de rau... Si pentru ca, datorita altitudinii, esti mai aproape de cer, din acelasi material efemer a fost construita si o bisericuta, subiect de adevarate polemici in privinta oportunitatii sfintirii ei.


Ce poti face la Balea?
Posibilitatile sun nelimitate, dar asta tine de abilitatile si preferintele fiecaruia.
- Daca nu te pasioneaza sporturile de iarna sau alpinismul,aici e locul ideal de a le practica
- Daca nu esti fan al sporturilor de iarna ai o alta alternativa:o consumatie pe terasa hotelului de gheata sau la una dintre cabane.
- Daca esti schior sau border, poti incerca una dintre numeroasele parti naturale ce inconjoara cabana sau poti cobori - cale de 10 km, pe vale - pana la Balea Cascada.
- Se poate urca, de asemenea, pana in Saua Paltinu (de unde ai o priveliste minunata spre zona de sud a masivului si spre varfurile Laita si Laitel).
In orice situatie, mare atentie la avalanse, care se pot rupe in orice moment de pe versanti.
Poteca spre Saua Capra e foarte periculoasa, din cauza avalanselor. Indiferent ce alegere faci, o discutie prealabila cu Salvamontul (o prezenta permanenta in zona) este obligatorie.

3 comments:

Ana said...

Minunat.

Masaj erotic Suceava said...

amazing

dagonhaar said...

theta-titanium-arts.com - TITS TOADS Titanium
TITS micro touch titanium trim TOADS Titanium by titanium price per ounce TITS TOADS Titanium This is the best titanium quartz crystal titanium-art. We've added black oxide vs titanium drill bits a new layer to the design and texture, titanium dog teeth implants so you're free to